Strona główna1 » Historia - HBCWear2 » Książki3 » W. Filipowicz, Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze. Od Jagiełły do Elżbiety II
W. Filipowicz, Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze. Od Jagiełły do Elżbiety II
NowośćSuper promocja

W. Filipowicz, Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze. Od Jagiełły do Elżbiety II

Koszt wysyłki: od 8,90 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Poczta Polska Kurier 48 - przedpłata - 26,00 zł
Poczta Polska Kurier 48 - za pobraniem - 28,00 zł
Kurier DPD - przedpłata - 16,00 zł
Kurier DPD - pobranie - 20,00 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie - 24,00 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł
Paczka w RUCH - przedpłata lub pobranie - 8,90 zł

Stan produktu: Nowy

Cena: 31,00 zł

Cena poprzednia: 39,99 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska?
Czy na obiadach czwartkowych 
u króla Stasia można się było najeść?
I jak - znana z drakońskich diet - Sisi 
uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem?


POZNAJ WIELKĄ HISTORIĘ OD KUCHNI!

Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i... jabłek.
Musiał natomiast ukrywa swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy.
Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. 

Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury swoich dań. 
Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńska. lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. 
Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną... w wannie.

Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa muszą być tej samej wielkości,
a jeśli ma ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, 

banana je nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść... szczura.

Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach.
Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. 
Od królewskiego przepychu do "cienkiego jadania". Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. 

OD ŚREDNIOWIECZA PO DZIŚ DZIEŃ.*

 
Oprawa broszurowa ze skrzydełkami
Liczba stron: 448
Format: 135 x 208 mm
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak

*opis pochodzi z okładki książki

 



 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.


Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach. Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail
 

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl